Bedenin kendini iyileştirebilmesi için, kişisel sorumluluğunu ele alıp, “başka birinin” onu iyileştirmesini beklemeden kendisi için bir şey yapmaya karar vererek ilk adımını atabilir.
Sağlıklı olmak, benim için “iyileşmek” demek; bu da giderek daha sağlıklı bir bedene, yemek alışkanlıklarına, düşünmeye, davranmaya, hareket dengesine, ilişkilere, sevgiye, enerjiye, enerjikliğe, sahip olma haline doğru gitmektir. Hayattan keyif almak, onu anlamlı bulmak, hayatı kısa ya da uzun süreli paylaştığımız kişilerle samimi ve gerçek olabilmek demek. Ve daha neşeli olmak. Ne şekilde gelirse gelsin, hayatı tam olarak yaşayabilmek demek.
Bazen hayatımızda bazı şeyler ters gidebiliyor. Fakat, radikal bir deneyim yaşamadıysak, genellikle bir kriz noktasına gelene kadar aynı şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Ta ki artık yadsıyamayacağımız kadar bizi etkiliyen bir olay yaşayıncaya kadar. Bardağı taşıran son damla. O nokta artık “Yeter!” dediğimiz, sorular sorup cevap aramaya başladığımız yer oluyor. İşte bu nokta, bedende bir rahatsızlığın ortaya çıkması ile kendini gösterebiliyor. Bedenimiz, sadece sesi çok yükseldiğinde de olsa, sinyallerini duyabildiğimiz önemli bir parçamız.
O halde beden iyi bakmakla yola çıkmak tam sağlık için güzel bir başlangıç olabilir.
Rahatsızlığın esas sebebi, hayatımızda şu anda yolunda gitmeyen ya da daha önce gitmemiş olan ve ilk bakışta pek göremeyip, tam olarak anlayamadığımız herhangi bir şey olabilir. Ama bir yolunu bulup, bir yolculuk yaparak bedenimizde bize kendisini göstermeyi başarmıştır. Konu her ne ise, artık daha fazla yadsıyamaz duruma gelmişizdir. Çünkü bedendeki rahatsızlık bizi, tüm hayatımızı, ilişkilerimizi etkilemeye başlamıştır. Birşeyler yapmanın vakti gelmiştir.
Bedenden ve rahatsızlığından yola çıkarak, kişi esas sebebe doğru bir yolculuğa çıkabilir ve onu bulup iyileştirdiğinde bedenini de iyileştirmiş olur.
Bedenin kendini iyileştirebilmesi için, kişisel sorumluluğunu ele alıp, “başka birinin” onu iyileştirmesini beklemeden kendisi için bir şey yapmaya karar vererek ilk adımını atabilir.
BESLENME NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Bu sağlık yolculuğuna çıkmaya karar vermiş ve adım atmaya başlamış biri için iyileşme sürecinin beslemeden başlaması doğaldır.
“Ne yersek oyuz” sözünü duymuş olabilirsiniz,
veya “Bırakın yiyecekler ilacınız olsun” sözünü (Hipokrat).
BESLENME; yediklerim (ve yemediklerim) ve beslenme konusundaki seçimlerim, sağlıklı olma yolunda benim önümü açan kapı ve ilerlediğim yol oldu.
Bedenimdeki rahatsızlığın ancak ruhumdaki kaynağını bulursam iyileşebileceğimi de her zaman içsel olarak biliyordum.
Bu yol bana beslenmemdeki değişikle birlikte açıldı ve iyileşmeye başladım (bu hikayemi anlattığım yazı için tıklayın). Bu bir “iyileşme” yolculuğuydu. Bu rahatsızlığı başlatan sebebi ortadan kaldırmak üzere adımlar atmaya başladığımda, hayatımda değişimler de olmaya başladı.
İlk altı aylık “detox”umun sonucunda reaktif hipoglisemim ortadan kalktığında, o zamana kadar bir odağı olmayan koçluk pratiğime Sağlık Koçluğu olarak yön vermeye kadar verdim ve bu şekilde SagligimBenimElimde doğmuş oldu. Burada deneyimimi blog yazılarıyla paylaşarak ilham olabilmek, tarifler paylaşmak, öte yandan koçluk konusundaki olası sorulara yanıt verebilmek istedim.
Paylaştıklarımdan size iyi gelenleri denemek için beklemeyin, bugün bir adım atın. Ya da adım atmak için yardım alın. Kendinizi en iyi tanıyan sizsiniz; önerilerimi kendi süzgecinizden geçirip, gerekirse araştırmanızı yapın. Burada yazılanların hepsi kişisel paylaşımlardır, herhangi bir sağlık sorununuz için lütfen önce doktorunuza danışın. Unutmayın sağlığınızın sorumluluğu sizde; çünkü SAĞLIĞINIZ SİZİN ELİNİZDE.
Eğer buraya kadar okuduklarınız ilginizi çektiyse, bu sitede bir gezintiye çıkarak başka neler olduğunu gözden geçirmenizi ve ilham almanızı dilerim.
Blog yazılarının anında posta kutunuza düşmesi ve workshoplar/etkinliklerden sizi haberdar edebilmem için sağ üstteki kutuya tıklayıp e-posta adresinizi girmeyi unutmayın!
“SAĞLIKLI OL, KENDİNİN EN İYİSİ OL”
“SAĞLIKLI OL, CANLI OL”
“SAĞLIKLI OL, NEŞEYLE DOL!”
Sevgi, Sağlık, Neşe ve Canlılık dolu günler,
Seray Sargın
CPCC, ORSC
*** *** Bireysel Koçluk için buraya, Workshop’lar için buraya tıklayın.*** ***