Eğer sağlığınızın sorumluluğunu elinize aldıysanız, ve beslenmenizde değişiklikler yapmaya karar verdiyseniz, bunun bir süreç olduğunu ve kısa süreli değişikliklerin fayda sağlamayacağını, ancak hayat tarzında bir değişikliğin sizi tam sağlığa götürebileceğini yazmıştım. Yiyeceklere ve beslenmeye yeni bir bakış açısı ile mutfağınızda yapacağınız değişiklikler sizi hem bu kalıcı değişiklikler için hazırlayıp, destekleyecek hem de istediğiniz sonuçlarınızı almanızı kolaylaştıracak.
Benim de uyguladığım yöntemler ve tavsiyeleri burada paylaşıyorum; tabi kendinize göre düzenleyin, değiştirin 🙂 Yola çıkarken bir rehber olsun istedim size.
İlk tavsiyem, öncelikle; işlenmiş gıdalar, sodalı içecekler, katkı maddeli hazır yiyecek ve içeceklerin tümünün (soslar, paketli gıdalar, meyveli içecek ve yoğurtlar, cipsler, çikolatalar, sürülebilir kremalar, diğer kremalar, pişirilmeden hazır olabilen hemen her türlü hazır yiyecek ve içecek, şekerli gıdalar, vb.) mutfağınızı terketmesi.
Bir süpermarkete gittiğinizde ara koridorlara girmeyip, dışarıdan bir tur atarsanız, bu saydıklarımın çoğunu da geçmiş oluyorsunuz. Meyve, sebze, et, kuruyemiş, süt ve ürünleri ve tüm taze malzemeler bu hatta olur! Aralardaki her türlü “yaramaz” paketli gıdayı da es geçmiş olursunuz. Sepetinizin çoğunu meyve, sebze ve size uygun kaliteli proteinlerle doldurursanız – ne harika!
Olabildiğince organik ürünler tüketmek gerekli (tıklayın). Bunun özellikle et ve süt ürünleri için pahalı olabileceğini biliyorum. Ancak günün sonunda, bu bir yatırım, ve uzun vadeli bir yatırım kendi sağlığınıza yaptığınız. Ve bununla birlikte herşeyi de organik tüketmek zorunda değiliz. Bazı sebze-meyveler var ki, onları yetiştirirken kullanılan ilaç miktarı oldukça düşük, bunları ben de her zaman organik olarak almıyorum. Bu liste her yıl yeniden açıklanıyor (http://www.ewg.org/foodnews/). Buna göre soğanları normal reyondan alırken patatesleri her zaman organik alıyorum mesela. (Bu konudaki detaylı yazım için TIKLAYIN !)
Her zaman organik almakta fayda olanlar (Kirli düzine): Elma, şeftali, nektarin, patates, yeşillikler (özellikle ıspanak, pazı, kara lahana, …), üzüm, çilek, kereviz sapı, dolmalık biber, salatalık, çeri domates.
Temiz 15: Avokado, soğan, ananas, lahana, kuşkonmaz, greyfurt, patlıcan, kiwi, karnabahar, tatlı patates (ve mango ve papaya).
Bu listeyi dosya olarak indirmek için HER ZAMAN ORGANİK Mİ.
Şimdi de KİLERİN olmazsa olmazları;
- Kinoa (beyaz, siyah, kırmızı)
- Karabuğday tanesi ve unu
- Nohut Unu
- Antik buğdaylar ve unları (kavulca ve siyez)
- Mısır unu, pirinç unu (arada sırada kullanmak için)
- Baklagiller (yeşil, kırmızı mercimek, maş fasülyesi, kuru börülce, fasülye, nohut,….)
- Tam pirinç (kepekli değil), beyaz jasmin pirinci, siyah/yabani pirinç
- Chia tohumu
- Keten tohumu (tane-öğütücünüz yoksa 10 günde bir çekilmiş olarak alın ve buzdolabında saklayın)
- Susam, çörekotu, haşhaş tohumu, çiğ ayçekirdeği ve kabak çekirdeği içi gibi yağlı tohumlar
- Badem, ceviz, pekan cevizi, kaju, fındık – çiğ olarak
- Kuru meyveler; dut, incir, hurma
- Hindistan cevizi yağı
- Zeytinyağı, üzüm çekirdeği yağı
- Organik elma sirkesi
- Susam, keten, ceviz yağları
- İyi bir tereyağı
- Kakao -mümkünse çiğ
- Stevia (yaprak olarak alıp kendi stevia’nızı yapabilirsiniz tatlandırıcı olarak)
- İyi bir çeşit bal
- Hindistan cevizi şekeri
- Baharatlar (mümkünse organik. Defne yaprağı, karabiber taneleri, kakule, tarçın-çubuk ve toz, kuru dereotu, biberiye ve fesleğen, toz zencefil ve zerdeçal, kimyon, hintcevizi, tabiki kekik, nane, kırmızı biber, vb…)
- Bitki çayları (poşet ya da açık)
- Hindistan cevizi sütü
- Deniz, Kaya ve Himalaya Tuzları
- Vanilya çubukları ve esansı (özütü)
Bu listeyi dosya olarak indirmek için Kiler Listesi!
Mutfağınız bunlarla dolu olsa, iyi bir mutfak robotunuz, iyi bir blenderınız ve hatta bir de soğuk sıkım meyve suyu makinenizi eklediğinizde tüm sağlık elinizin altında demektir !
Seray !
*** *** Wellness Koçluğu hakkında bilgi için buraya, Workshop’lar için buraya tıklayın.*** ***